Kedves Pedagógus Kollégák!

A pályaorientáció eszközei mára teljesen kidolgozottak, de nem jutnak el valódi rendeltetési helyükre. Ezen igyekszünk változtatni eszközök, eljárások, szoftverek átadásával, felkészítő képzéssel és ezzel a portállal is.

Természetesen a honlap minden menüpontját ajánljuk minden Kollégának. Itt mégis külön felhívjuk a figyelmet a Jógyakorlatok fejezetre. Előzetesen néhány kiemelést is teszünk.

A pályaorientációt a közbeszéd sajnos összekeveri az iskolaválasztással. A fogalmak egyértelműsítését segíti ez az összefoglaló: Pályaorientációról pedagógusoknak ppt, aminek vezető elve az, hogy minden ember csak a személyiségének megfelelő tevékenység gyakorlásában lehet eredményes.

A mai pályaválasztási gyakorlat sajnos ezt kevésbé veszi figyelembe, holott az ember és a pálya viszonyát meghatározó törvények természeti törvények, tehát társadalmi eszközökkel nem befolyásolhatók eredményesen.

A pályaorientáció jelentőségére egy minden érintettnek, (tanuló, szülő pedagógus) szánt verssel is szeretnénk felhívni a figyelmet: A vers megnyitása. Ez számos iskolai környezetben, eseményen felhasználható.

 

Kedves Kollégák!

A honlap nagyon sok információt képes eljuttatni a címzetteknek, de nem célunk egy enciklopédiányi anyagot itt elhelyezni. Első sorban a gyakorlati munkában szeretnénk segíteni.

A főmenüben a „Bevezetés” címen található „Pályaorientációs eszközeink” menüpontban, a Pályára fel! 2. kötetben olvashatók ötletek a szaktanárok számára pályaorientációs figyelemfelhívásokra szaktárgyi órákon. Mivel az irodalom különös lehetőséget kínál erre, itt egy irodalmi személvénycsomagot adunk a szakos kollégáknak az irodalomórákba illeszthető pár perces pályaorientációs modulok tervezésére, különösen középiskolások számára.

Szépirodalom és pályaorientáció. Szemelvények a klasszikus és a modern irodalomból.

A pályaorientáció kiterjedt és folyamatos tevékenységként való megvalósítása alapvető közös érdekünk. Ezért a Kapcsolatok menüpont segítségével észrevételeket és javaslatokat is szívesen fogadunk. “Offline” eszközeinkről bővebben itt olvashat.